Strategisch advies

In 2018 hebben de adviseurs van stichting Stiewer diverse ondernemers geholpen om koers te zetten naar de toekomst. De stichting brengt een lage fee in rekening ter financiering van onkosten en andere projecten. We zullen altijd proberen zo snel mogelijk door te verwijzen naar partner-experts, omdat we niet willen concurreren. Stiewer geeft het eerste zetje in de goede richting. 

Enkele voorbeelden:

  • Twee ondernemers klopten aan met de vraag: hoe kunnen we onze verschillende visies op de toekomst vormgeven? Een conflict sluimerde en we hebben een aantal stappen doorlopen. Het huidige bedrijf is gewaardeerd en de nieuwe activiteiten (gericht op internationaal ondernemen) hebben we uiteindelijk ondergebracht bij één van de twee ondernemers. De Nederlandse tak is verder gegaan onder hoede van de andere ondernemer.
  • Een samenwerkingsverband van twee vennoten klopte aan met de vraag: we zien genoeg vraag in de markt, maar hoe kunnen we groeien en toch betrokken blijven bij het primaire proces? In een aantal sessies hebben we de conclusie getrokken dat de vof inmiddels een aantrekkelijk pakket aan diensten verzameld had, voldoende om de stap te zetten naar een franchiseformule.
  • Een maatschap met drie maten (verloskundigen) stelde de vraag: is dit alles? Zij werden geleefd door de waan van de dag en hadden sterk het gevoel dat de organisatie veel leuker zou kunnen zijn, met een breder aanbod voor de klanten. Dat hebben we samen onderzocht en het knelpunt bleek het kleine pand te zijn. De office manager had de potentie om meer diensten aan te haken (massage, workshops en dergelijke), maar er was geen ruimte voor. We hebben dus een zoektocht ingesteld onder leiding van een makelaar. 


Be Mondrian

In de afgelopen jaren stond in de regio Utrecht Piet Mondriaan centraal. Mondriaan was een fascinerende schilder die zijn eerste schilderijen maakte in het Gein bij Abcoude. Hij schilderde de molens in de schemering. De vlakken van de wieken werden later zijn inspiratie voor het abstractere werk dat hij In New York maakte.

In het kader van het stimuleren van ondernemerschap heeft stichting Stiewer het project bemondrian.com gedraaid in opdracht van de provincie Utrecht. Diverse plekken in de provincie zijn uitgelicht in een brochure. Het bijzondere: wij lieten precies zien waar Mondriaan zat toen hij een bepaald tafereel schilderde. Je kon dus exact op de plek gaan staan en kijken naar bijvoorbeeld een molen, om zo te zien wat de schilder ook zag.

De brochure is verspreid in Amsterdam in een oplage van 100.000 stuks. De website is gepromoot in met name Azië dankzij een samenwerking met een Chinees bureau voor webpromotie. Dat heeft geleid tot meer dan 100.000 bezoekers van de site in enkele maanden tijd. Dat was meer dan het dubbele van wat we hadden voorspeld.

De extra stroom bezoekers naar de provincie Utrecht concentreerde zich met name rond Amersfoort en Abcoude-Vinkeveen. Naar schatting heeft dit tot 15.000 à 20.000 extra toeristen geleid in die twee regio's met bijbehorende bestedingen.

NLbiz

Heb je hier al eens over nagedacht:

Nederland geeft een verblijfstatus aan mensen die uit echte ondernemerslanden komen, maar probeert hen te begeleiden naar loondienst. Is dat niet vreemd? In het Midden-Oosten is ondernemen (detailhandel, groothandel, ambacht) de meest gangbare manier van inkomstenwerving. In Nederland is slechts ongeveer 10% van de bevolking ondernemer. Als een asielzoeker statushouder wordt, heeft hij zo'n twintig hulpverleners ontmoet van wie hooguit een advocaat zelfstandige is.

Weinig hulpverleners kunnen de juiste informatie geven over hoe je een eigen bedrijf start. De Kamer van Koophandel informeert summier en in hoogstaand Engels. Daarom gaan we in 2019 een informatieportaal bouwen met alle informatie voor statushouders: hoe start je een bedrijf? Hoe werkt het als je een uitkering hebt? Inclusief templates ondernemingsplan. Alles in Engels en Nederlands. En alles op taalniveau NT2.

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.